Зворотній дзвінок
Онлайн калькулятор

Буріння свердловин колонкове

Буріння свердловин колонкове
Буріння свердловин колонкове
0 Коментар

Колонкове буріння свердловини часто ведеться за допомогою обладнання ЗИФ 650 і 1200 Машини УКБ на КамАЗ або КрАЗ з приводами від верхнього ДВС можуть створювати глибокі свердловини до 400м. Бурові установки досить компактні і маневрені, дозволяють виконувати роботи у важкодоступних місцях.

Спочатку встановлюється обладнання, виконується забурка і зміцнення напрямної труби. Для стійких порід стовбур свердловини промивається водою, а для сипучих грунтів застосовують глинисту воду з метою закріплення стінок і профілактики руйнувань. Для зниження тертя бурильних труб об стіни колодязя використовуються емульсії, пави, що зменшують вібраційні навантаження.

Колонкове буріння ведеться не суцільним забоєм - порода спиливается алмазної або твердосплавної коронкою, яка поглиблюється в землю за допомогою обертання бурового снаряда. Через середину кільця коронки витягується керн (стовп породи). Для якісної роботи важливо правильно підібрати діаметри коронки і складових частин обладнання, при цьому під час проходження твердих порід між коронкою і трубою ставиться розширювач з твердих сплавів, він калібрує стовбур і збільшує руйнує здатність інструменту. Буріння виконується на високій швидкості прохідності порід категорій 5 і вище.

Колонковий тип буріння використовують на великих глибинах, при створенні артезіанських свердловин в скельних породах. Особливість робіт складається в кільцевому спилювання грунтів і вимиванні їх промивної водою, що подається грязьовим насосом. Рідина також служить для охолодження бурового інструменту. Промивання може замінюватися продувкою повітрям там, де немає підземної води в породі.

Додатковим плюсом колонкового буріння вважається підйом на поверхню цільного керма, він дозволяє не тільки розвідувати водоносні горизонти, а й дізнаватися точний геологічний розріз з покладами корисних копалин.

Недоліками цього способу буріння стають: можливість замулювання керна, притуплення і перегрів коронки. Також перетин свердловин невелика - до 160 мм, що не дає можливості установки дуже потужних глибинних насосів.

Отримати консультацію з питань інженерно-геологічних, гідрогеологічних, геодезичних та інших супутніх послуг ви можете у нас:

Запитай фахівців

У цьому блозі ми ділимося знаннями, але якщо ти маєш серйозні завдання, які вимагають допомоги фахівців, повідоми. Ми спробуємо розібратися та допомогти вам.

Натискаючи кнопку, ти дозволяєш обробку персональних даних і погоджуєшся з політикою конфіденційності.

Поставити запитання
Отримати консультацію з послуг Заповніть форму і ми
направимо Вам відповідь
протягом години

Або

Зворотний дзвінок

Де ми працюємо
×
Функціонал знаходиться в розробці.
Приносимо свої вибачення за часові незручності.