Зворотній дзвінок
Онлайн калькулятор

З чого складається конструкція свердловини на воду

З чого складається конструкція свердловини на воду
З чого складається конструкція свердловини на воду
0 Коментар

У багатьох регіонах єдиним рішенням щодо безперебійного забезпечення водою є буріння артезіанської свердловини. Складання проекту свердловини починається з вибору її конструкції, яка визначається глибиною, діаметром обсадних труб по зовнішньому радіусу. Також при плануванні свердловини враховуються геологічні особливості місця буріння, необхідна продуктивність (необхідну кількість витягується води за одиницю часу), габарити необхідного насосного обладнання (діаметр). Продуктивність артезіанської свердловини визначається діаметром обсадних труб, габаритами і потужністю насосного обладнання.

Конструкція свердловин

Проект водозабірної свердловини починається з вибору її оптимальної конструкції. Це може бути:

  • Класична конструкція, яку доцільно включити в проект артезіанської свердловини при задовільному ґрунтового шару, нормальному тиску води в пласті, відсутності в ньому глиняних, піщаних прошарків і вкраплень. В даному випадку може використовуватися одна обсадная труба (вона занурюється до рівня залягання водоносного шару) і забезпечує надходження води ствол з меншим діаметром, який безпосередньо буде входити в пласт. Насос свердловини знаходиться нижче динамічного рівня води в обсадно
  • З подвійною обсадкою, яку доцільно включити в проект буріння свердловини при задовільною грунтової поверхні, низькому тиску води в пласті, присутності піщаних лінз і вкраплень, глиняних прошарків в пласті. У даній конструкції перша обсадна труба опускається до водоносного шару, а далі йде друга з меншим діаметром, в якій розташовується свердловинний насос. При цьому занурення насоса відбувається нижче динамічного водного рівня.
  • Конструкція з кондуктором, яка, як правило, є частиною типового проекту свердловини при бурінні в місцевості зі складним грунтової поверхнею, хорошому тиску води в пласті і відсутності піщаних і глиняних пластів. Конструктивно в даній свердловині використовується кондуктор (труба з великим діаметром, ніж обсадної труби), який установлюють у верхній частині конструкції. В іншому конструкція свердловини не відрізняється.
  • Конструкція, що передбачає перехід на труби меншого діаметру, що раціонально в проектах свердловини на воду на місцевості з геологічними ускладненнями у вигляді валунів або сипучих пісків. Особливістю даної конструкції є використання другий обсадної труби меншого діаметру, так як перша обсадна труба не може бути заглиблена до рівня водоносного шару на увазі геологічно складній місцевості.
  • Найбільш складна конструкція свердловини зводиться на місцевості з геологічними ускладненнями, поганим напором води у водоносному шарі і присутності в пласті піщаних і глиняних вкраплень. При цьому обсадка відбувається спочатку першою трубою з заданим діаметром, далі трубою меншого діаметра (до рівня пласта), далі трубою малого діаметра (вглиб пласта), в якій монтується насосне обладнання.

Фахівці компанії «Акваторія» проведуть розрахунок свердловини, проект якої буде оптимально відповідати необхідної продуктивності системи водопостачання, врахують всі геологічні особливості місцевості, характеристики водоносного пласта.

Отримати консультацію з питань інженерно-геологічних, гідрогеологічних, геодезичних та інших супутніх послуг ви можете у нас:

Запитай фахівців

У цьому блозі ми ділимося знаннями, але якщо ти маєш серйозні завдання, які вимагають допомоги фахівців, повідоми. Ми спробуємо розібратися та допомогти вам.

Натискаючи кнопку, ти дозволяєш обробку персональних даних і погоджуєшся з політикою конфіденційності.

Поставити запитання
Отримати консультацію з послуг Заповніть форму і ми
направимо Вам відповідь
протягом години

Або

Зворотний дзвінок

Де ми працюємо
×
Функціонал знаходиться в розробці.
Приносимо свої вибачення за часові незручності.