Зворотній дзвінок
Онлайн калькулятор

Свердловина на два будинки: а чи варто робити? Плюси і мінуси

Свердловина на два будинки: а чи варто робити? Плюси і мінуси
Свердловина на два будинки: а чи варто робити? Плюси і мінуси
0 Коментар
 
 

Як отримати воду для водопостачання дачі та заощадити гроші? Замовити облаштування свердловини на два будинки. Таке рішення має ряд особливостей, і використовуються його не так часто, як здавалося б логічним. У чому каверза і чи є він? Ми розповімо про особливості обладнання свердловини на кілька будинків і про те, які можуть виникнути складності.

Недоліки свердловини на кілька будинків

Складнощі, з якими буває пов'язане облаштування свердловини для води на дачі, часто називають ілюзорними. Ми так не рахуємо. Саме про наведені нижче моменти часто розбиваються хороші дружні, сусідські та господарські відносини.

  1. Той із сусідів, на ділянці якого розташується свердловина, втратить частину корисної території. Соломонове рішення – робити облаштування на межі ділянок. Але навіть у цьому випадку часто виникають складнощі з техобслуговуванням та дезінфекцією системи (хто саме із сусідів це робитиме?).
  2. Електрику до системи необхідно підвести з одного будинку, тому що підводити від кожного користувача не вдасться чисто технічно.
  3. Якщо хтось із сусідів живе на дачі не завжди, обладнання використовуватиметься нерівномірно – так само, як і електрика. Іноді виникають суперечки у тому, хто, скільки і чого використав.
  4. Насоси мають властивість періодично ламатися. Домовитися, за чий рахунок відбуватиметься ремонт, часом складно. Якщо спочатку буріння, закупівлю та встановлення технічного оснащення, монтаж оголовка свердловини сусіди оплачують навпіл, то потім не всі горять бажанням домовлятися про спільні витрати.
  5. Можуть бути проблеми з дебітом свердловини. Якщо водоносний горизонт забезпечує мале надходження води, його може не вистачати на два домогосподарства. Передбачити дебіт заздалегідь не завжди виходить. Значить, доведеться встановлювати накопичувальний бак і з нього робити розведення. Більш глибоке буріння у пошуках більшої кількості води може подорожчати початкову вартість системи у 2-3 рази.
  6. Якщо система водопостачання зі свердловини робиться для будинків, які будуть використовуватися в зимовий час, то бак потрібно встановлювати в один з будинків, в приміщення, що опалюється. В чий?

Особливості водопостачання кількох будинків зі свердловини

Обладнання свердловини на кілька господарств має незаперечну перевагу – зниження вартості води «під ключ» для кожної сім'ї. Одна з особливостей – облаштування водяної свердловини на дачі на пару будинків може виконуватись лише з використанням кесона. З останнього можна розводити обладнання користувачів – так само, як виконувалася б звичайна розводка на 3-5 кранів.

Якщо дачникам не потрібно облаштування свердловини на зиму, робиться так званий літній варіант - проводка без введення води в будинок. На зиму система зливається. Але навіть у цьому випадку слід ставити автоматику тиску. І домовлятися, хто проводитиме «консервацію» системи на зиму.

Правильне облаштування свердловини на воду повинне починатися з розрахунку. Воно виправдане, якщо є достатній чи близький до нього дебіт свердловини. Рекомендуємо бурити до артезіанської води, адже це джерело не закінчується і не замулюється. Для втілення рішення у життя фахівці мають вже готові схеми.

Водопостачання має бути рівноправним та комфортним для обох користувачів. Помилка розрахунку може спровокувати проблеми не тільки з подачею води, а й у взаєминах. Компанія «Акваторія» бажає вам вибрати вдале рішення та готова посприяти у його втіленні!

Отримати консультацію з питань інженерно-геологічних, гідрогеологічних, геодезичних та інших супутніх послуг ви можете у нас:

Запитай фахівців

У цьому блозі ми ділимося знаннями, але якщо ти маєш серйозні завдання, які вимагають допомоги фахівців, повідоми. Ми спробуємо розібратися та допомогти вам.

Натискаючи кнопку, ти дозволяєш обробку персональних даних і погоджуєшся з політикою конфіденційності.

Поставити запитання
Отримати консультацію з послуг Заповніть форму і ми
направимо Вам відповідь
протягом години

Або

Зворотний дзвінок

Де ми працюємо
×
Функціонал знаходиться в розробці.
Приносимо свої вибачення за часові незручності.