Зворотній дзвінок
Онлайн калькулятор

Полив плодово-ягідних культур з артезіанських свердловин

Полив плодово-ягідних культур з артезіанських свердловин
Полив плодово-ягідних культур з артезіанських свердловин
0 Коментар
 
 

Основною умовою життєдіяльності плодово-ягідних культур є правильний полив, адже саме вода є головним джерелом життя будь-якої рослини. За допомогою властивості води розчиняти корисні речовини, утворюється грунтовий розчин, що живить кореневу систему. Негативний вплив на плодово-ягідні культури надає, як нестача води, так і її надлишок. Недостатній полив може стати причиною передчасного старіння рослини, скорочення плодоносного періоду, зниження морозостійкості рослини, а також опірності до різних захворювань і негативним впливам. Надмірне зволоження порушує обмін газів в грунті, провокуючи гниття коренів і їх відмирання. Також рослина стає вразливим до різних захворюванням, наприклад, до поразки грибком або паршею. Тому дуже важливо дотримуватися правил поливу, і в цьому допоможе буріння артезіанських свердловин на воду, якщо це промислові обсяги, то потрібен проект артезіанської свердловини .Чистая вода без домішок допоможе забезпечити ідеальний догляд за садом і ягідниками.

Так як практично у кожного власника дачної ділянки, заміського котеджу або приватного будинку є сади і ягідники, що містять різні плодово-ягідні культури, від кущиків до дерев, дуже важливо розглянути основні правила поливу. Дотримуючись кілька нескладних заповідей, можна легко домогтися багатого врожаю.

Правила поливу залежать від декількох факторів, включаючи погодні умови, тип і стан землі, а також типу самого рослини. Максимально відповідним рівнем вологості грунту для фруктового саду є діапазон від 65 до 80%. Кількість води також регулюється в залежності від етапів розвитку плодово-ягідної культури.

Впливає на полив рослин і пору року. Ранньою весною зволоження землі відбувається завдяки таненню снігу. На період вегетації, інтенсивного зростання, цвітіння і утворення бруньок, припадають на кінець травня і червень, потреба рослин у воді збільшується. Дуже важливо рясно поливати їх, і не допускати пересихання грунту навколо рослин. Після цього полив потрібно проводити значно рідше, переважно буває досить поповнення вологи за допомогою дощів. При занадто спекотне літо і постійної посухи, полив потрібно здійснювати додатково у вересні, адже в цей час рослини накопичують поживні речовини, що допомагають їм протистояти морозам, холоду і зимовим опадам.

Полив всіх плодово-ягідних рослин необхідно проводити рано вранці або у вечірні години, до настання заходу. У ці періоди вода практично не випаровується із землі. Днем поливати не варто, виняток становлять хмарні, прохолодні і похмурі дні. Ідеальним рішенням для дачної ділянки буде установка власного джерела водопостачання, але слід пам'ятати, що для цього необхідні дозвільні документи для буріння артезіанської промислового свердловин якщо ділянка більше 10 га.

Під час посухи необхідно не тільки рясно зволожувати грунт, а й здійснювати її розпушування між рядами рослин. Це допоможе уникнути утворення кірок, а також мінімізує випаровування вологи.

Тактика поливу рослин також залежить від типу грунту. Піщаним необхідно трохи води, але часто. Важкі глинисті і суглинні грунту потрібно поливати рідко, але рясно.

Кожна рослина також має свої оптимальні норми поливу, забезпечити яке може проект на свердловину і проект на полив. Розглянемо докладніше правила зволоження різних плодово-ягідних культур.

Суниця і полуниця

Одне з найбільш вологолюбних рослин, вимагає від 8 до 12 поливів за сезон. Перший раз полуницю поливають у другій половині травня, поки що не з'явилося цвітіння і зав'язі. Не можна допускати пересихання грунту по закінченню цвітіння, адже в цей період починається інтенсивне плодоутворення. Перед збором врожаю необхідно припинити полив за кілька днів, так ягоди будуть більше, солодші і не водянисті. У наступні рази поливати полуницю необхідно між збором врожаю, після закінчення плідного періоду і скошування листя, внесення добрива. В кінці вересня також необхідно провести полив, для формування квіткових бруньок. У жовтні слід зробити останній полив, для інтенсивного зволоження грунту, це забезпечить підвищену морозостійкість, і навіть самі верхні коріння не постраждають від негативного впливу зимових погодних умов.

Полив полуниці необхідно проводити не холодною водою, що має температуру не нижче 20-25 градусів. Якщо знизити це значення до 15 градусів, рослина може піддатися таким захворюванням, як сіра гниль. Поливати суницю і полуницю слід під корінь або між рядами, на один метр квадратний буде потрібно не менше 20 літрів води.

Смородина

Ця ягода також вологолюбна, за сезон її необхідно поливати не менше трьох разів, бажано супроводжуючи плановими підкірці. Перший полив збігається з періодом інтенсивного зростання і утворенням зав'язей, припадають на кінець травня. Другий полив слід проводити в кінці червня, коли ягоди смородини наливаються. Останній полив здійснюється після збору врожаю. При осінньої посухи, в кінці вересня - початку жовтня слід додатково зволожити грунт, для поліпшення росту коренів і підвищення стійкості до морозів і холодів.

Коренева система смородини розташована на глибині до 40-50 см, тому необхідно зволожити землю до 50-60 см. Для поливу одного дорослого куща знадобитися від 25 до 40 літра води, в залежності від сухості грунту. Уникнути розтікання води допоможе установка кільцевих борозенок, на глибину 10-15 см, або суцільного декоративної огорожі.

Поливати кущі смородини краще теплою водою, з температурою до 60 градусів, це допоможе уникнути різних захворювань і принести багатий урожай.

Малина

Ягода менш вимоглива до вологи. Її необхідно рясно поливати в період появи квітів, формування ягід і врожаю, один раз в декілька тижнів. Грунт необхідно зволожувати на глибину не менше 70-80 см. При достатньому рівні випаду опадів, слід припинити полив. Після закінчення періоду плодоношення, слід здійснити рясний полив, поєднуючи з підгодівлею. Наступні зволоження грунту слід проводити раз на місяць, при посушливій погоді, готуючи малину до зими.

Здійснювати підзимові полив необхідно тільки на початку жовтня, при осінній посухи.

Агрус

Ця ягода менш вимоглива до вологи на відміну від інших чагарників. Агрус слід поливати тільки в разі посушливої ​​погоди, три рази за сезон. Перші два поливу здійснюють одночасно зі смородиною - при формуванні зав'язей і ягід. Підзимові полив необхідно виконувати наприкінці вересня.

На один метр квадратний буде потрібно не менше 30 літрів, грунт необхідно зволожити на глибину не менше 30-40 см.

Рекомендації по температурі води для агрусу такі ж, як і для смородини. Для зручності поливу також краще сформувати канавки навколо куща, на відстані не менше 30-40 см від закінчення гілок.

Лохина

Лохина дуже вибаглива, і вимагає рясного поливу за певною схемою. Для нормального росту і плодоношення ягоди необхідна достатня кількість води, але не її надлишок. При застою води в кореневій системі довше, ніж на дві доби, може настати смерть рослини. Полив слід здійснювати двічі на тиждень, два раз в день - ранимий вранці і після заходу сонця. Для зволоження дорослого куща буде потрібно одне відро води. Особливо важливо поливати лохину під час дозрівання плодів, в липні-серпні. Убогий полив в цей період позначиться не тільки на якості і кількості врожаю поточного року, а й наступного. В особливо спекотні дні лохину потрібно додатково обприскувати, рано вранці або після 16 годин дня.

Ожина

Ця ягідна культура є стійкою до посушливої ​​погоди, завдяки глибокому залягання кореневої системи. Поливати її необхідно тільки по потребі, не допускаючи пересихання грунту. Достатній полив слід здійснювати після дозрівання ягід. При зволоженні ожини дуже важливо лити воду під корінь, уникаючи попадання вологи на гілки, інакше рослина може бути заражене різними захворюваннями. Надмірний полив ожини може призвести до загибелі куща.

Жимолость

Ця ягода є досить вологолюбні рослиною, але не терпить надмірного поливу. Також при посадці куща з близьким розташуванням грунтових вод, коренева система буде загнивати, привівши в смерті жимолості. Поливати кущ необхідно в жарку і суху погоду, а також під час активного росту і цвітіння (травень-червень). При відсутності посухи, досить трьох-чотирьох поливів за сезон. Для поливу одного куща знадобитися 10 літрів води.

Плодові дерева

Плодові дерева необхідно рясно поливати кілька разів за сезон (від двох до п'яти), грунтуючись на вік рослин і погоду.

Найбільше в достатньому зволоженні потребують саджанці і молоді дерева. Здійснювати їх полив слід не менше 4-5 разів за сезон. На один метр квадратний грунту для поливу груші та яблуні знадобитися два-три відра води, вишні і сливи - одно-два відра. Щорічно слід зменшувати кількість поливів, при цьому додаючи обсяг води в два з половиною рази. На один метр квадратний грунту для поливу дорослого десятирічного дерева необхідно використовувати до 10-15 відер води.

Перший раз поливати плодові дерева слід під час утворення зав'язей. Також необхідно зволожувати грунт під час формування кісточок, інтенсивного росту плодів і після збору врожаю. Не потрібно поливати дерева перед збором врожаю (останній полив повинен бути не пізніше, ніж за два тижні), інакше плоди можуть обсипатися і потріскатися.

Підзимові полив здійснюється під час активного листопада, в жовтні. Це допоможе активувати ріст кореневої системи, і підвищити стійкість дерева до суворих зимових умов. При осінньої посухи знадобляться не менше п'яти-шести відер, на один метр квадратний грунту для поливу пристовбурного кола.

Необхідно рясно поливати плодові дерева, рівномірно розподіляючи воду по всьому пристовбурному колі, не допускаючи попадання води на кореневу шийку. При частковому оголенні коренів їх необхідно присипати зволоженим грунтом, а потім мульчувати пристовбурні кола.

Для поливу більш ранніх сортів яблук і груш буде потрібно менша частота поливів, ніж для пізніх сортів.

Кісточкові дерева (вишні, сливи, абрикоси) слід зволожувати рідше, ніж зерняткові.

Під час багатого і щедрого врожаю необхідно здійснювати полив набагато частіше.

Виноград

Виноград має високу стійкість з посухи, але, все ж, при недостатньому поливі розраховувати на багатий урожай не варто.

Молоді черешки слід зволожувати щотижня, не знижуючи вологість грунту нижче 80 відсотків.

Дорослий виноград необхідно поливати чотири рази, перший раз ранньою весною, потім двічі влітку і один раз восени.

Ця рослина не слід поливати під час цвітінь, і перед його початком. Кращий період - відразу після цвітіння. Другий літній полив здійснюється під час фарбування ягід і їх розм'якшення.

Якщо літо відрізняється надмірною посухою, можна здійснювати полив винограду під час росту ягід, тільки необхідно припинити зволоження за три тижні до збору врожаю.

Дуже важливо не допускати надмірного поливу виноградників, адже це може призвести до гниття кореневої системи і зараження грибком. Також спостерігається активний ріст пагонів, зниження врожаю, відсутність визрівання лози, а також недостатній забарвлення ягід.

Вибираючи тактику поливу винограду, слід брати до уваги глибину залягання грунтових вод. При їх знаходженні не глибше півтора метрів, виноградники після трьох років не потрібно додатково поливати.

Волоський горіх

Волоський горіх є вологолюбні рослиною, полив потрібно для саджанців і молодих дерев. Розвинена коренева система дорослих дерев дозволяє їм самостійно добувати  вологу.

Молоді волоські горіхи необхідно рясно зволожувати. Для кожного дерева потрібно 2-3 відра води один раз в два тижні. Збільшити частоту поливу необхідно при надмірно жаркою або посушливій погоді.

Також рекомендується мульчувати прикореневій круг волоського горіха торфом або соломою, для уповільнення процесів випаровування вологи.

Фундук

За сезон фундук необхідно поливати 5-6 разів. Перший полив здійснюють ранньою весною, під час вегетації рослині необхідний один полив в два тижні. Також необхідно обов'язково зволожувати грунт під час росту плодів і закладки генеративних органів наступного врожаю, цей період припадає на червень-липень. Останній полив здійснюють після листопаду.

Для зволоження дорослого куща знадобитися до 40 літрів теплої води.

Для інтенсивного росту і плодоношення плодових рослин знадобитися правильний і своєчасний полив. Досягти цього допоможе власне джерело води, тільки слід заздалегідь подбати, і оформити паспорт на артезіанську свердловину якщо у вас великі обсяги культур

Якщо вас цікавить буріння або ремонт свердловин для поливу на будь-якій глибині, довірте роботи фахівцям «Акваторії». Ми допоможемо підібрати оптимальний варіант для отримання потрібного обсягу води, якісно виконаємо роботи і встановимо обладнання, яке працюватиме багато років. При необхідності відремонтуємо свердловину, облаштовану нами або іншою організацією. Використовуйте якісну воду і будьте здорові!

 

Отримати консультацію з питань інженерно-геологічних, гідрогеологічних, геодезичних та інших супутніх послуг ви можете у нас:

 
Запитай фахівців

У цьому блозі ми ділимося знаннями, але якщо ти маєш серйозні завдання, які вимагають допомоги фахівців, повідоми. Ми спробуємо розібратися та допомогти вам.

Натискаючи кнопку, ти дозволяєш обробку персональних даних і погоджуєшся з політикою конфіденційності.

Поставити запитання
Отримати консультацію з послуг Заповніть форму і ми
направимо Вам відповідь
протягом години

Або

Зворотний дзвінок

Де ми працюємо
×
Функціонал знаходиться в розробці.
Приносимо свої вибачення за часові незручності.