Зворотній дзвінок
Онлайн калькулятор

Буріння свердловин на воду Чернігівська область

Буріння свердловин на воду Чернігівська область
Буріння свердловин на воду Чернігівська область
0 Коментар

Буріння свердловин має свої особливості на кожній території і Чернігівщина - не виняток. Чернігівська область розташована на Східно-Європейській рівнині в межах Поліської та Придніпровської низовини з плоскою або пологохвиляста поверхнею зі слабким нахилом до долини Дніпра і в південному напрямку. Переважний рівнинний рельєф має абсолютні позначки 50-150 м над рівнем моря. Територією Чернігівської області протікають великі річки: Дніпро, Десна, Сейм, Остер, Снов, Убедь, Удай, Дочка, Стрижень. Міста обласного значення: Чернігів, Ніжин, Прилуки, Новгород-Сіверський. Міста районного значення: Батурин, Бахмач, Бобровиця, Борзна, Городня, Ічня, Корюківка, Мена, Носівка, Остер, Семенівка, Сновськ.

Вся Чернігівська область відноситься до Дніпровсько-Донецькому артезіанського басейну, що має глибину 500-700 м. Підземні води приурочені до витриманих за простяганням піщаним відкладенням четвертичной, палеогенової, крейдяний і юрської систем.

Найпоширенішим комплексом є верхнечетвертічного еолово-делювіальні, среднечетвертічних льодовиковий комплекс, з якого складається 4-ю надзаплавної тераси. Так само поширений комплекс в нижне- і среднечетвертічних озерно-алювіальних, льодовикових відкладеннях.

Верхнекіевскій і харківський водоносні горизонти поширені нерівномірно, в основному на північному сході. Вони представлені дрібно- та тонкозернистим глинистими пісками, що залягають на глибині 34-76 м.

Водоносні горизонти канівських і бучакського відкладень поширені по всій території Чернігівської області. Вони представлені дрібно- і середньозернисті кварцовими пісками бучакського свити і тонко-дрібнозернистими глауконит-кварцовими пісками канівської свити.

Водоносні горизонти Чернігівської області

У кожному куточку нашої планети є водоносні горизонти (аквіфери) з різною глибиною залягання і хімічним складом води. Варто відзначити, що в різних місцях вода одного і того ж водоносного пласта може відрізнятися, тому буріння в Чернігові повинні виконувати фахівці.

За геології водоносні горизонти поділяють на кілька типів:

Верхні грунтові води (Q)

Самий верхній водоносний шар (або верховодка) має незначну глибину залягання всього 5-20 м. Верховодка знаходиться над водотривкими прошарками, і зникає там, де вони закінчуються, спускаючись в більш потужний нижній водоносний горизонт. Непостійний запас води залежить від кількості опадів. Багато хто використовує буріння дрібних колодязів і застосовують цю воду як питну, хоча її швидке забруднення з поверхні землі, а також великий вміст заліза та інших хімічних елементів роблять її непридатною для пиття. Зазвичай вода з колодязів і пробурених вручну шахт використовується виключно для технічних цілей.

Безнапірні води Чернігівської області

Полтавський водоносний горизонт (N)

Залягає на глибині 30-70 м, а максимальної глибини в 83 м досягає в центральній частині Дніпровсько-Донецької западини. Харчується за рахунок просочування поверхневих ґрунтових вод, тому легко забруднюється стоками. Відсікти забруднення після буріння можна за рахунок монтажу в шахту обсадних труб. Часто в воді спостерігається підвищений вміст заліза, азотних і органічних сполук. Здебільшого вода вважається технічною, але при тампонаж свердловини стає прийнятною для пиття. Тампонаж свердловин дозволяє захистити воду від проникнення забруднень з інших водних горизонтів, міграції бактерій і хімічних сполук з полів.

Бучакський водоносний горизон (Pg)

Залягає на глибині 60-120 м і відрізняється хорошою продуктивність. Води захищені водотривкими, в основному глиняними, породами. Вода багата мікро- і макроелементами, також містить незначну кількість заліза. Може використовуватися для пиття. Буріння свердловини вимагає більш складних конструкцій, також для знезалізнення води монтаж додаткового обладнання.

chernigov

Напірні (артезіанські) води Чернігова

Сеноманский водоносний горизонт (Ksm)

Має глибину залягання 60-150 м і знаходиться між двома водоупорами, які захищають воду від забруднення. Вода прозора, стерильна, приємна на смак, має стабільний хімічний склад і відповідає всім питним нормам. Буріння такий артезіанської свердловини на воду вимагає складної дво- і трехколонной конструкції для збереження якості горизонту.

Води Юрського періоду (J)

Має глибину залягання 160-300 м. Це найглибші і захищені більш ніж стометровим шаром щільних глин і пісковиків води. Хімічний склад води в чому залежить від глибини і умов залягання. Буріння свердловин вимагає установки трехколонной конструкції. При зменшенні діаметра труби, собівартість свердловини буде нижче. Часто монтаж такої водяної свердловини виробляють на кілька будинків або невелике котеджне селище.

Критерії вибору водоносного горизонту в Чернігівській області

Основними критеріями вибору водоносного горизонту для буріння артезіанської свердловини в Чернігові є:

  • Якість води

Залежно від хімічного складу і бактеріологічних показників, приймається рішення про необхідність установки того чи іншого фільтра.

  • Дебіт свердловини (кількість води)

При вивченні гідрологічної обстановки ділянки, робляться прогнози виснаження згодом кількості підземних вод. Водоносний горизонт на обраному ділянці повинен мати достатню область харчування. Також дебіт свердловини залежить від глибини буріння і конструкції самої свердловини. При наявності на ділянці декількох аквіферов перевага віддається тому, що краще захищений від поверхневих забруднень.

Компанія Акваторія проводить професійне проектування та буріння свердловин в Чернігівській області на Полтавський, Бучацького, Сеноманский і Юрський водоносні горизонти. Проект свердловини на воду включає оформлення дозвільних документів для буріння свердловини, дозвіл на спецводокористування в Чернігівщині.

Також виконуємо буріння свердловин під теплові насоси і геотермальні зонди в Чернігівській області. Після закінчення робіт власнику видається паспорт на артезіанську свердловину. При необхідності проводимо не тільки буріння, а й телеінспекції, діагностику, поточний, і капітальний ремонт свердловини, інші пов'язані роботи.

Отримати консультацію з питань інженерно-геологічних, гідрогеологічних, геодезичних та інших супутніх послуг ви можете у нас:

Запитай фахівців

У цьому блозі ми ділимося знаннями, але якщо ти маєш серйозні завдання, які вимагають допомоги фахівців, повідоми. Ми спробуємо розібратися та допомогти вам.

Натискаючи кнопку, ти дозволяєш обробку персональних даних і погоджуєшся з політикою конфіденційності.

Поставити запитання
Отримати консультацію з послуг Заповніть форму і ми
направимо Вам відповідь
протягом години

Або

Зворотний дзвінок

Де ми працюємо
×
Функціонал знаходиться в розробці.
Приносимо свої вибачення за часові незручності.