Зворотній дзвінок
Онлайн калькулятор

Як облаштувати свердловину на дачі

Як облаштувати свердловину на дачі
Як облаштувати свердловину на дачі
0 Коментар

Перший крок в організації індивідуальної водоподачі на дачній ділянці - пробивання отвору свердловин. Другий – грамотний монтаж обладнання для комфортного користування водою та захисту джерела від забруднень. 

Обладнання та основні завдання облаштування

Как обустроить скважину на даче

У період між буріння та запуском водопроводу вибирають та монтують обладнання, щоб:

  • забезпечити чистоту та захистити водозабір від бактеріологічних забруднень, просочування нечистот та механічних пошкоджень;
  • уникнути розривів труб, спровокованих низькими температурами;
  • забезпечити електроживленням насосний агрегат;
  • створити умови для запуску та обслуговування водопостачальних пристроїв.

На особливості облаштування свердловини вагомий вплив має тип вибраних пристроїв:

  • насос;
  • накопичувальна ємність;
  • автоматика для моніторингу та управління.

Водоподаюча техніка потребує захисту від агресивного зовнішнього впливу. З цією метою джерело розміщують всередині будинку або зводять навколо свердловинного гирла заглиблений технічний павільйон. Обидва варіанти не популярні, оскільки перший спрощує складання, але створює небажаний шум, а другий займає корисну площу і захаращує ділянку.

Кесонна приямок – найпопулярніша версія захисту. Верхня частина пристрою розташовується нарівні із землею і не захаращує ділянку, нижня – у землі нижче лінії промерзання. Самостійно і недорого вибудовують кесон із бетонних кілець. Мінус конструкції – у необхідності копання котловану великих розмірів, бетонування дна та складної гідроізоляції.

Заводські кесонні камери із пластику або металу коштують дорожче, але монтуються протягом кількох годин. Пристрої забезпечені надійною гідроізоляцією та техотворами для комунікаційних з'єднань. Потрібно лише підготувати котлован та встановити:

  • кесон з металу стійкий до температурних перепадів, пучення та зміщення ґрунтів;
  • кесон з полімерів не боїться іржавіння та утворення внутрішнього конденсату.

Окремий технічний павільйон або кесонна камера дорогі, але виправдані рішення облаштування свердловин для підприємств і статусної заміської нерухомості.

Як облаштувати свердловину на дачі?

Власники дач та сільських будиночків, чий бюджет обмежений, можуть облаштувати свердловину адаптером. Це економний варіант, що дозволяє з'єднати джерело малої глибини з внутрішнім водопроводом без будівництва окремих приміщень і установки кесона. Секретний фітинг з двох роз'ємних частин, що представляє собою, адаптер:

  • володіє ціною, доступною для скромних забудовників та дачників;
  • захищає джерело від опадів, сміття та замерзання;
  • не вимагає використання спецтехніки та копання котловану;
  • відрізняється достатньою герметичністю, забезпеченою подвійним ущільненням сполучних елементів.

Монтаж пристрою займає мінімум часу, але потребує ретельності та продуманого підходу. Адаптер заглиблюють у землю нижче лінії промерзання. Перша частина пристрою закріплюється на зовнішній стороні колони обсадної і з'єднує джерело з трубою водопроводу всередині будівлі, друга частина з'єднується з насосним патрубком. Обидві складові адаптера об'єднуються на колоні обсадної за допомогою герметичного ущільнення. Серед мінусів застосування пристрою:

  • слабка захищеність електрокабелю від механічних пошкоджень;
  • необхідність додаткового утеплення свердловини в холодний період;
  • обладнання встановлюється у приміщенні;
  • нижча довговічність у порівнянні з кесоном.

Якість води та потреба в ремонті залежать від правильності облаштування свердловин. Тому за відсутності інструментів, знань та навичок роботи зі встановлення обладнання індивідуальної водоподачі довіряють професіоналам.

Отримати консультацію з питань інженерно-геологічних, гідрогеологічних, геодезичних та інших супутніх послуг ви можете у нас:

Запитай фахівців

У цьому блозі ми ділимося знаннями, але якщо ти маєш серйозні завдання, які вимагають допомоги фахівців, повідоми. Ми спробуємо розібратися та допомогти вам.

Натискаючи кнопку, ти дозволяєш обробку персональних даних і погоджуєшся з політикою конфіденційності.

Поставити запитання
Отримати консультацію з послуг Заповніть форму і ми
направимо Вам відповідь
протягом години

Або

Зворотний дзвінок

Де ми працюємо
×
Функціонал знаходиться в розробці.
Приносимо свої вибачення за часові незручності.