Зворотній дзвінок
Онлайн калькулятор

Геотермальне опалення будинку своїми руками

Геотермальне опалення будинку своїми руками
Геотермальне опалення будинку своїми руками
0 Коментар

Чи можна зробити геотермальне опалення будинку своїми руками?

З огляду на постійне зростання цін на енергоносії злободенна проблема опалення стоїть дуже гостро. Все частіше доводиться звертати увагу на альтернативні системи опалення, наприклад, геотермальне опалення приватного будинку. Опалення за допомогою використання геотермального насоса може застосовуватися в умовах різних кліматичних зон. Він здатний досить ефективно генерувати тепло землі або води навіть в кліматичних умовах з невисокою температурою і сезонністю. Процес облаштування - досить трудомісткий і фінансово затратний, тому багато власників приватних будинків намагаються втілити його в життя власними руками.

Принцип роботи геотермального опалення

По суті, принцип геотермального опалення можна порівняти з принципом роботи холодильника. Основний елемент системи - компактний тепловий насос - одночасно включається в два контури:

  • внутрішній, який представляє собою звичну систему опалення (радіатори, трубопровід), в якому вода нагрівається від акумулюючого в тепловому насосі тепла;
  • зовнішній, що представляє собою теплообмінник з циркулюючою рідиною, який розміщують або під землею, або під водою, і передає температуру навколишнього середовища теплового насосу.

 

Переваги опалення з надр землі

Облаштування геотермального опалення своїми руками вважається досить трудомістким процесом, проте слід зазначити його переваги:

  • невичерпність теплової енергії землі або води;
  • безпеку в зв'язку з відсутністю ризику займання;
  • економія на покупці палива, енергетична незалежність;
  • відсутність необхідності будівництва місця для зберігання паливних матеріалів, а також додаткових витрат по їх транспортування;
  • екологічність, відсутність шкідливих викидів в навколишнє середовище;
  • мінімальні витрати на обслуговування, відсутність необхідності в постійному контролі;
  • високий коефіцієнт ефективності і продуктивності, незалежно від обраного типу геотермального опалення.

Вважається великим плюсом геотермального опалення установка його в поєднанні з іншими автономними системами опалення, наприклад, теплою підлогою.

Самостійне облаштування геотермального опалення

Геотермальне опалення будинку своїми руками починається з вибору його виду. В даний час використовується три основних типи цієї інженерної споруди:

  • Горизонтальний, при якому труби зовнішнього контуру закладаються горизонтально в землю на глибину, більшу глибини промерзання грунту. Такий контур повинен займати значну площу, набагато більшу, ніж площа самого будинку, що часто становить труднощі, наприклад, при незначній території ділянки.
  • Вертикальний, при якому теплообмінник закладається вертикальним способом в свердловину, для чого необхідне використання спеціалізованого бурильного обладнання. Цей вид опалення більш компактний, і найпопулярніший сьогодні в Європі, в тому числі і на Україні.
  • Водорозташованим, при якому теплообмінник занурюється на дно водойми і використовує теплову енергію води. Даний вид опалення дозволяє уникнути дорогий земляних робіт. Однак необхідно отримання спеціального дозволу. Також даний вид недоступний для приватних будинків, розташованих більш ніж в 100 метрах від водойми, а глибина занурення теплообмінника повинна становити не менше 3 метрів.

Очевидно, що облаштувати в приватному будинку систему геотермального опалення власноруч не зовсім легко і просто. Однак такий вибір буде цілком виправданий, якщо врахувати, що гарантований термін ефективної роботи геотермальної опалювальної системи складає в середньому 100 років.

Звернувшись до послуг фахівців компанії Акваторія, власники приватних будинків можуть гарантовано розраховувати на професійний монтаж, грамотний розрахунок параметрів установки, застосування спеціалізованого устаткування. Це дозволить отримати в кінцевому результаті інноваційний і автономний спосіб опалення житла.

Отримати консультацію з питань проектування, буріння свердловин та монтажу теплових насосів ви можете у нас;

Запитай фахівців

У цьому блозі ми ділимося знаннями, але якщо ти маєш серйозні завдання, які вимагають допомоги фахівців, повідоми. Ми спробуємо розібратися та допомогти вам.

Натискаючи кнопку, ти дозволяєш обробку персональних даних і погоджуєшся з політикою конфіденційності.

Поставити запитання
Отримати консультацію з послуг Заповніть форму і ми
направимо Вам відповідь
протягом години

Або

Зворотний дзвінок

Де ми працюємо
×
Функціонал знаходиться в розробці.
Приносимо свої вибачення за часові незручності.