Зворотній дзвінок
Онлайн калькулятор

Пошук підземних вод на ділянці в Києві

Пошук підземних вод на ділянці в Києві
Пошук підземних вод на ділянці в Києві
0 Коментар

Розвідка джерела води на ділянці виконується різними способами, які ділять умовно на прямі і дистанційні.

До першої групи входять свердловинне вишукування. Метод не обмежується бурінням і вимагає проведення дослідницьких робіт, за підсумками яких створюється проект видобутку підземних вод.

 Інформація про стан конкретної ділянки, заснована на загальних закономірностях гідрогеологічних умов регіону і даних, зібраних при облаштуванні колодязів на прилеглих територіях - недостатня і приблизна.

Тому пошук і добування води починають з розвідувально-експлуатаційного буріння для уточнення показників органолептики і глибини залягання пластів.

Пошук і видобування води: геофізичні способи 

Не всі пошукові завдання вирішуються за допомогою традиційних геологічних методів. Це пов'язано з розташуванням місць проведення досліджень в зонах міст або локаціях з високим рівнем електромагнітних і техногенних перешкод.

Для отримання високоточної інформації про будову надр без розвідувального буріння застосовують геофізичне дослідження свердловин (ГДС).

Такі новації входять в групу дистанційних способів виявлення води. Геофізичні методи - це непрямі дослідження з комплексом заходів, спрямованих на виявлення водонасичених структур щодо змін показників фізичних полів.

Застосування спеціального обладнання дозволяє швидко отримувати достовірні відомості по розрізах свердловин, літології і параметрам пластів.

 Коли воду не можна відшукати методом буріння шурфів або риття канав, геофізика залишається єдиним доступним варіантом.

У комплексі з геологічними і інженерно-будівельними дослідженнями ГІС підвищує інформативність і надійність даних, отриманих іншими способами. Геофізична розвідка не обмежується пошуком водних джерел на дачах або в котеджних селищах і проводиться, щоб:

  • обстежити обсадні колони і виявити дефекти, які могли виникнути в процесі монтажних робіт;
  • виділити зони карстових утворень;
  • визначити місця руйнування грунту, що важливо для будівництва;
  • оцінити надійність будівель перед реконструкцією;
  • визначити причини появи тріщин в стінах і фундаменті:
  • вибрати оптимальний спосіб зміцнення інженерної конструкції.

Технологічність геофізичних методів мінімізує витрати на рішення будь-якої з поставлених завдань.

Методика РАП

Методика РАП

Резонансно-акустичне профілювання (РАП) відноситься до найбільш прогресивним геофізичних методів, які використовують природні фізичні поля (поле акустичного резонансу) для визначення місця розташування підземних джерел.

За допомогою РАП в геологічному розрізі відшукують ділянки порід з найменшою механічною міцністю (пористі, тріщинуваті, розшаровані) і найбільшою ймовірністю водонасичення.

 Метод збільшує виявлення насичених вологою шарів в порівнянні з розвідувальним бурінням: 80-98% проти 50% відповідно і не має аналогів в пошуково-розвідувальної геофізики.

РАП за фізичними параметрами розташування джерел спрощує пошук мінеральної води, джерельною або артезіанської.

Переваги геофізичних методів

  1. Низька собівартість.
  2. Оперативність вимірювань. Стандартний ділянку в 10-12 соток може бути обстежений за кілька годин, силами одного оператора за допомогою малогабаритної переносної техніки. Вага використовуваної апаратури не перевищує 3 кг і забезпечує вивчення розрізу на глибині до 2 км.
  3. Екологічна чистота на майданчику. На виконання вишукувань не роблять вплив електромагнітні та техногенні перешкоди.

Поиск воды на буровом участке в Киеве

Області застосування

 Методи геофізики, включаючи РАП, вирішують будь-які завдання з виявлення механічних неоднорідностей порід і успішно застосовуються в багатьох галузевих сегментах:

  1. Пошуково-розвідувальна геологія. Виявлення ділянок зниження механічних прочностей (розшарування, разуплотнение та інші порушення монолітності порід).
  2. Гідрогеологія. Виявлення та уточнення глибини залягання водоносів.
  3. Інженерна геологія. Визначення глибини забивання та виявлення тріщин в уже забитих палях, оптимальний вибір місця для закладки фундаменту.
  4. Геологія. Розвідка родовищ дорогоцінних металів, каменів, корисних копалин.

Практичний досвід зі стабільним отриманням корисних результатів доводить, що РАП спрощує процес видобутку води і вирішує різнопланові прикладні завдання. наприклад:

  1. Замовники робили свердловини проколи або колодязі, але не могли потрапити в продуктивний горизонт, про знаходження якого на ділянці свідчать численні ознаки. У подібних випадках краще рішення - проведення досліджень методом РАП.
  2. Видобуток води для власних потреб з позитивними результатами. Замовник, чиї сусіди натикалися на вапнякову плиту, яка блокувала доступ до водоносів, вирішив зробити профілювання. Після проведення і розшифровки підсумків РАП, було знайдено місце, де була відсутня плита. Глибина водонасиченого пласта виявилася менше передбачуваної, при відповідному дебіту.

  Метод РАП захищений патентом США

Пошук і видобуток питних підземних вод - одна з основних спеціалізацій інженерно-геологічної організації «Акваторія».

Наявність високоточних приладів і сертифікованих фахівців роблять компанію, яка працює по всій Україні, надійним виконавцем в сфері застосування РАП.

Отримати консультацію з питань інженерно-геологічних, гідрогеологічних, геодезичних та інших супутніх послуг ви можете у нас:

Запитай фахівців

У цьому блозі ми ділимося знаннями, але якщо ти маєш серйозні завдання, які вимагають допомоги фахівців, повідоми. Ми спробуємо розібратися та допомогти вам.

Натискаючи кнопку, ти дозволяєш обробку персональних даних і погоджуєшся з політикою конфіденційності.

Поставити запитання
Отримати консультацію з послуг Заповніть форму і ми
направимо Вам відповідь
протягом години

Або

Зворотний дзвінок

Де ми працюємо
×
Функціонал знаходиться в розробці.
Приносимо свої вибачення за часові незручності.