Зворотній дзвінок
Онлайн калькулятор

Особливості буріння артезіанської свердловини з урахуванням водоносних горизонтів

Особливості буріння артезіанської свердловини з урахуванням водоносних горизонтів
Особливості буріння артезіанської свердловини з урахуванням водоносних горизонтів
0 Коментар

 Поверхня Землі представляє за геологічними визначень верхню частину земної кори, складену породами, утвореними в глибинах морів, океанів і на суші. Досить уявити себе в костюмі аквалангістів, які здійснюють прогулянки по дну моря чи океану, і можуть спостерігати іншу, особливу атмосферу. Берегова лінія складена в основному галькою, крупним піском, або гравієм.

У міру просування до глибини потрапляємо в область, де дно вкрите дрібним піском. А далі від берегів спостерігається мулиста поверхню дна, яка утворена продуктами розпаду і руйнування порід, що складають сушу. Протягом тисячоліть вони переносяться водними потоками і накопичуються на дні, створюючи верстви піску, глини, гравію та гальки.

Кожній породі відведено своє місце в природному середовищі, зокрема поблизу до береговій зоні матеріал накопичується більший, а далі переважають дрібні частинки. Протягом певного часу лінія берега пересувається, і в місцях скупчення товщі піску на дні утворюється тонкий матеріал. Свого роду, таку освіту подібно листкового пирога, де відбувається чергування порід з дрібними і великими частками, включаючи пісок, гальку, глину. Кожен з шарів має великою площею, займаючи певний простір. Ці шари називаються пластами осадових порід.

Характер мінерального матеріалу на протязі тисячоліть змінюється, і може відбуватися досить різко, як результат геологічних потрясінь різного виду. Це можуть бути катастрофічні руху земної кори, зміна рельєфів, переміщення берегових ліній і інші явища. На новоствореному шарі відкладається новий матеріал, який приноситься в море. Таким способом відбувається формування пластового будови товщі порід.

У свою чергу, піски змінюються на суглинки, а вони замінюються пісками і глинами. Окремий пласт здатний залягати горизонтально, відклали на морському дні. Як говорилося раніше, земна кора постійно рухається, змінюючи положення пластів. І з часом вони можуть нахилятися, або кардинально змінити форми.

Ми часто спостерігаємо як після дощу вода на пісках просочилася в пори і пішла в землю, а на глиняному ділянці утворилися калюжі, в яких грузнуть ноги. Виникає питання про те, чому в цьому місці не відбулася інфільтрація води в глибину порід. Причиною тому є стан самої глини, яка утворюється дрібними частинками до 2-х мкм. Ці тонкі зерна з щільним приляганням мають незначні пористі освіти. Вченими проведено заміри частинок електронним мікроскопом, що дозволило визначити розміри пір, не перевищують 0,003 мм. Тому вода не здатна протікати вільно, а переміщення відбувається повільним молекулярним рухом.

Найтонші в природі пори глин завжди містять воду, частки якої підпадають під вплив сил атомів і молекул, що діють на мінеральних зернах. Взаємодія відбувається за рахунок особливого кристалічної будови глинистих мінералів і електричної особливості водних молекул.

Беззаперечним фактом є те, що вода рухається через глину, але в тисячі разів повільніше, ніж в шарах піску. Порівнюючи рух равлики з такою водою в глині, можна відзначити те, що швидкість равлика буде космічна. При сприятливих умовах вода за добу може просочитися в глину не більше ніж на півтора міліметра.

Для проходження одного метра води в глину потрібно кілька місяців і навіть років. Якщо ж в глині ​​містяться нерівномірно солі, розчинені у воді на різних ділянках, то ймовірно невелике прискорення її руху. А також можна спостерігати переміщення розчинів з місця високої концентрації солей до місць з невеликим їх наявністю. Якщо ж нагріваються окремі частини породи, вода може рухатися швидше.

Представляючи шар піску, що лежить на поверхні, і минулий дощ, можна помітити, що крапельки швидко проникли вглиб по великим порам під силою тяжіння. Після того, як пісочний пласт закінчився, починається глиняний шар. І вже воді дорога міцно закрита. В результаті вона накопичується, утворюючи над глиною шар. У свою чергу, глина виступає для води в якості першого водоупора, над яким в піску відбувається значне скупчення вод. Слід звернути увагу на те, що вода накопичується на великій площі, яка визначається розподіл шару піску і підстилаючого глинистий плат. Відзначимо, що вириваючи колодязь, можна отримати необхідну за складом воду. Зокрема, замовити проектування артезіанських свердловин можна в нашій компанії.

Вчені називають скупчення води в піску над шаром глини водоносним пластом. Шар води над водоупором називається ґрунтовими водами, які є водними джерелами для населених пунктів. Провести обслуговування свердловин і дослідження стан води можна за допомогою наших фахівців. А також легко уявити, що глибокі залягання води від поверхні землі змушують глибше рити колодязі. Але не тільки поверхню води в колодязі залежить від глибини її залягання. Впливає товщина шару грунтових вод над ним і потужність пласта. Водоупором може служити глина, а також сланці, базальти, скельні породи, що не пропускають при наявності в шарах тріщин воду. Якщо вам потрібне обслуговування артезіанських свердловин, які розташовані на таких шарах, пропонуємо скористатися послугами нашої компанії.

Після забору, наприклад, кількох відер в колодязі води помітно знижується рівень ґрунтових вод. Але вони з часом відновлюються, що відбувається з причини потоку вод з навколишньої ділянки до місць з низьким рівнем їх змісту.

Водопроникність гравійного або піщаного шару впливає на швидкість притоку води. Великі пори порід в шарах забезпечують швидкий приплив води. Але можуть впливати і інші фактори, включаючи кількість у водоносному горизонті води, величину зниження її рівня в колодязі. Необхідно врахувати, що залягає на першому шарі від поверхні глини грунтова вода спрямовується до руху, що пов'язано з ухилом самої поверхні, і часто залежить від нахилу водотривкому пласта. З цього нахилу і рухається вода, яка прагне вічно вперед. Але не рідкісні випадки, коли водоупором утворюється западина, де вода знаходиться в нерухомому стані, утворюючи грунтовий басейн.

Бажаючи дізнатися світу другого, третього і наступних водоносних горизонтів, можна отримати неоднозначну відповідь. Адже водотривкий глиняний пласт не завжди буває суцільним, і в окремі отвори надходить вода. А також глиняні пласти можуть мати обмеження в просторі, або виклінюются за твердженнями геологів. В кожному окремому випадку вода з поверхні може обходити глинистий шар і просуватися в наступні горизонти. Тим більше, що вона завжди знаходить свій шлях. Є також дорога для води в пластах, розташованих зверху земної кори. Вони, як правило, мають нахил, що дозволяє виходити верствам піску і глини на поверхню. У свою чергу, вода зможе протікати з поверхні в піщану породу і продовжувати свій шлях вглиб, проходячи водоупором.

Також є для води ще інший шлях. Варто уявити штучне море або долину річки, у яких є високий, крутий берег, складений піском і глиною. В такому водоймі води можуть спрямовуватися по ньому, створюючи кілька шарів. Прикладом є долина Дніпра, де велика кількість води проступає в надра в період паводку. Вода в цей час проявляє особливу агресію, енергійно прямуючи по тріщинах в глибини земної кори. В результаті утворюється серія водоносних горизонтів, що нагадують багатоповерхову споруду, які спрямовуються один за одним. Підземні води між водотривкими шарами, включаючи водоносний горизонт, водоупорами з піску або глини, називаються міжпластові.

Практично ніхто з нас не підозрює, що під землею, на якій ми ходимо, приховані цілі моря, які характеризуються своєрідністю і певним рядом особливостей. У них товщі води розділені на шари, що нагадують листковий пиріг. А водонасиченість горизонтів формується за геологічною будовою, клімату і іншими показниками. Листковий водний пиріг вчені назвали водоносний басейн. Всі верстви різні за будовою, конфігурації в просторі. Важливо відзначити, що горизонти відрізняються хімічним складом води і шляхами її надходження. Якщо вам потрібно буріння свердловини, або паспорт на свердловину, пропонуємо скористатися послугами нашої компанії. Нашими фахівцями виконується на високому рівні обслуговування, ремонт свердловини різних глибин, що забезпечує надійність постачання чистої води в будинок.

Отримати консультацію з питань інженерно-геологічних, гідрогеологічних, геодезичних та інших супутніх послуг ви можете у нас:

Запитай фахівців

У цьому блозі ми ділимося знаннями, але якщо ти маєш серйозні завдання, які вимагають допомоги фахівців, повідоми. Ми спробуємо розібратися та допомогти вам.

Натискаючи кнопку, ти дозволяєш обробку персональних даних і погоджуєшся з політикою конфіденційності.

Поставити запитання
Отримати консультацію з послуг Заповніть форму і ми
направимо Вам відповідь
протягом години

Або

Зворотний дзвінок

Де ми працюємо
×
Функціонал знаходиться в розробці.
Приносимо свої вибачення за часові незручності.