Зворотній дзвінок
Онлайн калькулятор

Дозвільні документи на артезіанську свердловину

Дозвільні документи на артезіанську свердловину
Дозвільні документи на артезіанську свердловину
0 Коментар
 

Згідно Кодексу України «Про надра» ст. 23, землекористувачі та землевласники мають право на видобуток підземних прісних вод і використовувати надра в інших цілях. Землекористувачі і землевласники на наданих в певних межах ділянках можуть без спеціального дозволу та гірничого відводу видобувати і користуватися в побутових і господарських потребах підземними водами, в тому числі, для власного, господарсько-питного водопостачання, якщо продуктивність водозаборів підземних вод не перевищує 300 м³ за добу і надра використовуються в побутових і господарських потребах. Винятком буде виробництво фасованої питної води та інші цілі, для чого буде потрібно оформити документи для свердловини в виконавчих органах влади. В цьому питанні і з облаштування водозабірних конструкцій допоможуть фахівці компанія «Акваторія».

Необхідність дозвільної документації на свердловину

Незважаючи на протиріччя на думці про те, що Кодексом України про надра в ст. 23 вказується про скасування спецдозволу на видобуток надр, тобто отримання ліцензії, вода може добуватися лише з пробуреної вже свердловини. До процесу споруди, зокрема, якщо на даний момент проводиться будівництво або буріння, стаття не стосується. За чинним законодавством України, в тому числі, Кодексів Про надра та Закону «Про питну воду та водопостачання», землевласники і землекористувачі можуть користуватися без спеціальних дозволів для питних, побутових та господарських потреб водою, якщо свердловина або джерело мають глибини, що не перевищують 20 м . в іншому випадку, якщо підземні води знаходяться на глибині, що перевищує 20 м, то джерела підлягають реєстрації та узаконення в виконавчих органах влади. Документи для реєстрації свердловини оформляються поетапно. Замовити їх вигідно в нашій компанії за розумними цінами і грамотному підходу фахівців.

Попередньо проект на буріння свердловин узгоджується, після чого можна отримати дозвіл на буріння. Процедура оформлення складається з декількох етапів:

  • Складання проекту на свердловину.
  • Узгодження проектної документації і самого проекту.
  • Отримання дозволу на буріння і дозвіл на спецводокористування при необхідності.

Проектні документи для оформлення свердловини розробляється з урахуванням особливостей об'єкта, де планується проводити буріння свердловин на воду, а також бажань самого замовника. На підставі призначення проектованої свердловини формується вартість все проекту систем водопостачання. І в свою чергу, документація різниться на проект для питного і проект технічного водопостачання. Більш точно дізнатися, які потрібні документи для свердловини, допоможуть фахівці компанії «Акваторія».

Оформлення проекту на буріння і перелік документів

Для оформлення, проектування в тому числі, документи для буріння свердловини надаються відповідно до визначеного переліку:

  • замовлення на проектування свердловини - лист заяву;
  • завдання на проект водозабору підземних вод;
  • нормативні розрахунки водовідведення і водоспоживання;
  • генеральний територіальний план в масштабі 1: 500 і план ситуативний 1:10 000;
  • акт обстеження ділянки на території, де буде розташована свердловина;
  • рішення виконавчого ради, в тому числі, сільського, міського, селищного, про погодження розташування і дозволу для збору матеріалів технічної документації;
  • акти на право володіння земельною ділянкою, видані в держ. органах;
  • звіти про вишукуваннях, розрізах інженерно-геологічного типу та інші документи при необхідності.

Узгодження проекту здійснюється в обласній СЕС, природних обласних ресурсах, а також в державному управлінні екології та водгосп, що можуть виконати наш інженерний склад співробітників. Після проходження процедур узгодження при отриманні проекту, необхідно ще отримати дозвіл на проведення бурових робіт. Його отримують в екологічній обласній службі, для чого подається заява та копія затвердженого проекту. Документи на свердловину для води будуть підготовлені фахівцями за всіма нормами і правилами чинного законодавства.

При бажанні мати свердловину відповідно всіх технічних норм і вимог по експлуатації, слід попередньо вирішити питання щодо організації буріння і підготувати дозвільні документи на буріння свердловини. Також уваги заслуговує питання вибору бурильної організації, залучення підрядників, які допоможуть підготувати і грамотно оформити і скласти при необхідності проект. І найкращим варіантом буде звернення в нашу компанію, де майстри і фахівці високої кваліфікації виконають всі роботи. Замовник або уповноважена особа, зокрема наші інженери, надають всі документи на свердловину в потрібні інстанції для узгодження проекту. Ми виконуємо буріння різних конструкцій, включаючи дрібні свердловини на пісок і великі артезіанські споруди.

Переваги дрібних свердловин

До переваг невеликої свердловини, подібної звичайному криниці, відноситься буріння, яке в більшості ситуацій проводиться без дозволів. Діючі на сьогоднішній день державні нормативні документи не дають чіткого визначення про поняття дрібної свердловини. За наведеною в них інформації, такі свердловини являють водні джерела з глибинами залягання водоносного піщаного горизонту до 30 м і більше, що залежить від геодезичних параметрів і показників місцевості. Але для виконання буріння нижче 30 м може в деяких випадках знадобитися додатково узгодження, яке виконується в органах нагляду. Вони видають відповідний документ на право буріння і користування.

Серед достоїнств дрібних водозаборів слід зазначити кілька важливих параметрів:

  • практично завжди відсутня необхідність в оформленні дозвільних документів для буріння і облаштування свердловин. Якщо ж буріння виконується нижче позначки 30 метрів, то дозволи видаються досить просто при випадках, коли не зачіпається водоносний горизонт з глибоким заляганням.
  • Вибір місця для свердловини відбувається власником будинку з урахуванням зручностей користування водним джерелом. Але слід дотримуватися рекомендацій фахівців, щоб не пройти повз водоносного пласта.
  • Вартість робіт розраховується з 1 погонного метра. Зокрема, дрібна конструкція у виробництві дешевше.
  • Буріння свердловини можна виконати своїми руками.

Крім достоїнств варто враховувати і недоліки, до яких відносяться фактори відсутності забезпечення повноцінного автономного забезпечення водою великих об'єктів. А також такі конструкції часто мають показником низького дебету. З дрібної свердловини одержувана вода може бути не придатною для питних і господарських потреб, в тому числі, зрошення, по причині змісту у ній у великій кількості шкідливих домішок і солей. Але застосовуючи очисні системи, водопідготовку, можна отримати нерентабельну свердловину.

Особливості глибокої свердловини

З юридичного боку буріння глибоких свердловин на сеноманський або юрський горизонт  представляє досить складний процес. Водоносні глибокі горизонти відносять до стратегічних запасів води, які знаходяться під контролем держави. Перед тим, як прийняти рішення про буріння глибокої свердловини, власнику потрібно відвідати місцеві наглядові органи, у володінні яких знаходяться земні надра. Фахівці розглядають доцільність буріння, в першу чергу, чи може в певній ситуації артезіанська свердловина відноситься до єдино можливого джерела отримання води. При наявності альтернативних варіантів може бути відмовлено у видачі дозволу. Перевіряючими органами в подальшому проводиться оцінювання водних запасів у водоносному горизонті і обов'язково враховується наявність наявних водозаборів, що дозволяє провести оформлення свердловини в повному обсязі.

Для майбутніх робіт буріння власнику будинку необхідно надати основні відомості, включаючи конструкцію, її місце розташування, глибину, технології буріння і плановане споживання викачувати води в певному обсязі. Згідно отриманих даних фахівці проводять обчислення про достатність залишкового дебету і чи не буде збільшення водозабору з відображенням на функціонування екосистеми в регіоні. Потім перевіряється можливість господарем дотримуватися жорстких санітарні норми, що передбачається створенням навколо конструкції оголовка в області відчуження (радіус 15-20 м) з урахуванням місцевого рельєфу. Важливо знати, що не можна проводити будівництво, розташовувати інженерні комунікації, септики, облаштовувати парковку для машин та інше у внутрішній частині санітарної зони. Фахівцями компанії «Акваторія» виконаються всі необхідні процедури для успішного буріння, в тому числі, оформлення паспорта на свердловину. Замовити послуги можна в будь-який час за телефонами і в офісі компанії.

Отримати консультацію з питань інженерно-геологічних, гідрогеологічних, геодезичних та інших супутніх послуг ви можете у нас:

Запитай фахівців

У цьому блозі ми ділимося знаннями, але якщо ти маєш серйозні завдання, які вимагають допомоги фахівців, повідоми. Ми спробуємо розібратися та допомогти вам.

Натискаючи кнопку, ти дозволяєш обробку персональних даних і погоджуєшся з політикою конфіденційності.

Поставити запитання
Отримати консультацію з послуг Заповніть форму і ми
направимо Вам відповідь
протягом години

Або

Зворотний дзвінок

Де ми працюємо
×
Функціонал знаходиться в розробці.
Приносимо свої вибачення за часові незручності.