Зворотній дзвінок
Онлайн калькулятор

Водоносні горизонти Києва: Подільський район

Водоносні горизонти Києва: Подільський район
Водоносні горизонти Києва: Подільський район
0 Коментар

Глибина водоносного горизонту Києва неоднорідна через нагромадження шарів, сформованих в різні геологічні періоди. Але в столичних районах підземні води залягають не надто глибоко з геологічної точки зору. Тому послуги розвідки, буріння та облаштування водних свердловин, що надаються компанією «Акваторія» з 2007 року, доступні більшості власників земельних наділів.

Геологічні шари київських районів відрізняються не тільки по глибині, але і за якісними параметрами, від яких залежить призначення підземних вод. Слабо захищені поверхні водоносного горизонту більше схильні до забруднень і обмежуються промисловим або господарсько-побутового призначення. Артезіанські шари, захищені від забруднень товщами крейдових або глинистих відкладень, використовуються для питних і харчових цілей в межах столичних районів.

 Залягання водоносних горизонтів в Подільському районі

Рис.2 Карта Подольского района г.Киева

Мал.2 Карта Подільського району м.Києва

Подільський район розташовується в північно-західній частині Києва на правому березі Дніпра. Він займає площу в 34 кв. км і межує з Дніпровським, Печерським, Шевченківським та Оболонським районами столиці. Перші поселення, виявлені на території Подолу, відносяться до кам'яного віку. Ландшафтно-геологічні умови столиці, які формувалися протягом мільйонів років, перетворили район в льодовиково-паводкову терасу, що складається в основному з пісків і суглинків.

 

Домінуючі на Подолі пухкі осадові світи актуалізують проблему захисту від забруднення водоносного горизонту. В експлуатації підземних джерел переважають процеси низхідної фільтрації. Зростання інтенсивності та глибини водообміну, стимульований господарською діяльністю, може погіршити питну якість води водоносного горизонту.

Карта водоносних горизонтів Подільського району

Карта залягання водоносних горизонтів, складена фахівцями компанії «Акваторія» на основі практичного досвіду, візуалізує гідрогеологію Подільського району. Вона виділяє чотири ключових водоносних горизонта, на яких проводиться буріння свердловин: четвертинний, бучакський, сеноманский і юрський пласти.

Рис.3. Четвертичный водоносный комплекс Подольского района
Мал.3. Четвертинний водоносний комплекс Подільського району

Перший водоносний горизонт - четвертинний, що залягає на глибині до 20 м над водотривкими шарами. Поверхневі підземні води за хімічним складом води гідрокарбонатно-кальцієві, рідше гідрокарбонатно кальцієві або магнієві з показниками загальної:

  • жорсткості 4-7 мг-екв / дм3;
  • мінералізації 0,4-0,6 г / дм3;
  • рН середовища 6,8-7,5.

Незахищеність збільшує ймовірність зовнішніх і зовнішніх забруднень, що робить підземні води непридатними для пиття.

Бучакський підземний водоносний горизонт займає велику площу на території Подільського району та володіє значними водними запасами. Шар залягає на глибині до 95 м і зверху закритий 25-метровою товщею мергельної глини. Хімічний склад переважно гідрокарбонатно-кальцієвий або магнієвий із загальною:

  • жорсткістю 4,2-6,1мг-екв / дм3;
  • мінералізацією 0,5-0,9 г / дм3;
  • рН середовищем 7,1-7,6.

Підземні води з бучакського шару малопридатні для пиття, оскільки володіють підвищеним вмістом заліза, що вимагає доочистки.

Рис.4 Водоносный комплекс Подольского района

Мал.4 Водоносний комплекс Подільського району

Сеноман - центральний водоносний горизонт, що складається з кварц-глауконітових зеленувато-сірих пісковиків і пісків. Глибина залягання водоносного горизонту коливається від 60 до 150 м. Сеноманського води відносяться до артезіанських і відрізняються гідрокарбонатно- кальцієвих або магнієвих хімічним складом із загальною:

  • жорсткістю 5,2-7,3мг-екв / дм3;
  • мінералізацією 0,5-0,9 г / дм3;
  • рН середовищем 7,0-7,5.

Органолептичні і мікробіологічні показники сеноманских підземних вод відповідають питним ГОСТам, тому активно використовуються в організації водопостачання.

Напірний водоносний горизонт у відкладеннях юри найглибший і захищений. Ізольований 100-метрової глиняною товщею, він залягає на відмітках 160-350 м. Хімічний склад юрських вод гідрокарбонатно-кальцієвий, рідше гідрокарбонатно-натрієво-кальцієвий з показниками загальної:

  • жорсткості 4,5-7,0мг-екв / дм3;
  • мінералізації 0,30-0,9 г / дм3;
  • рН середовища 7,0-7,3.

Артезіанські води з відкладень юри відповідають санітарним і державним стандартам, застосовуються для задоволення питних і харчових потреб.


Компанія «Акваторія» пропонує послуги розвідки, буріння, будівництва і обслуговування водяних свердловин і в наступних масивах: Вітряні Гори, Виноградар, Берківці, Рибальський острів, Мостицький масив і Синьоозерна. Ми пробуримо будь водоносний горизонт, свердловини якого облаштуємо якісно, ​​швидко і з урахуванням побажань замовника. Заходьте на наш сайт, консультуйтеся з експертами, дивіться відео, читайте корисні статті на блозі: Водоносні горизонти Києва: Печерський район і замовляйте послуги свердловинного буріння!

Отримати консультацію з питань інженерно-геологічних, гідрогеологічних, геодезичних та інших супутніх послуг ви можете у нас:

Запитай фахівців

У цьому блозі ми ділимося знаннями, але якщо ти маєш серйозні завдання, які вимагають допомоги фахівців, повідоми. Ми спробуємо розібратися та допомогти вам.

Натискаючи кнопку, ти дозволяєш обробку персональних даних і погоджуєшся з політикою конфіденційності.

Поставити запитання
Отримати консультацію з послуг Заповніть форму і ми
направимо Вам відповідь
протягом години

Або

Зворотний дзвінок

Де ми працюємо
×
Функціонал знаходиться в розробці.
Приносимо свої вибачення за часові незручності.