Зворотній дзвінок
Онлайн калькулятор

Водоносні горизонти Києва: Деснянський район

Водоносні горизонти Києва: Деснянський район
Водоносні горизонти Києва: Деснянський район
0 Коментар
 

Складну геологічну будову Києва і неоднорідність глибини залягання ґрунтових вод пояснюються нашаруванням пластів, що сформувалися в різні геологічні періоди. Якісні показники, які впливають на призначення води водоносного горизонту, різняться в залежності від геологічного ярусу.

Грунтовий водоносний горизонт, найменш захищений від зовнішніх і внутрішніх забруднень. Тому вода поверхневих шарів використовується переважно в промислово-господарських цілях. Напірний водоносний горизонт, що залягає на максимальних глибинах, ізольований товщами крейдових або глинистих відкладень, містить прозору артезіанську воду придатну для пиття.

Щоб пробурити свердловину необхідного призначення, попередньо проводять гідрогеологію локації з перевіркою води на токсини. Компанія «Акваторія» пропонує розвідку, буріння, будівництво та обслуговування водних свердловин в Києві і області.

Власний парк спецтехніки, команда штатних фахівців і з 2007 року має практичний досвід дозволяють нам професійно і пунктуально виконувати роботи будь-якої складності за справедливою ціною в межах району будь-якого району столиці.

Особливості залягання водоносних горизонтів в Деснянському районі

Карта Деснянского района г.Киева
Мал.2 Карта Деснянського району м.Києва

Деснянський - один з районів Києва, який на лівобережжі Дніпра займає площу в 148 кв. км. Територіально район межує з Дніпровської, Оболонської та Бориспільської агломераціями столиці. Ландшафтно-геологічні умови визначають Деснянський район як льодовиково-паводкову терасу з домінуючими різно генезисними осадовими утвореннями у вигляді пісків і суглинків. Тому проблема забруднення водоносного горизонту актуальна для району.

 

Підсумки досліджень, отримані різними способами, підтверджують, що підземний водоносний горизонт і комплекси району утворюють загальну систему водообміну. Експлуатація підземних вод зробила домінуючими процеси низхідної фільтрації. Зростання інтенсивності і глибини водообміну, спровокований активною господарською діяльністю, негативно відбивається на запасах і питних якостях води.

 Карта водоносних горизонтів Деснянського району

Гідрогеологія Києва складалася кілька мільйонів років. Сучасна карта залягання водоносних горизонтів виділяє на території Деснянського району чотири основних водоноса.

  • Четвертинний.
  • Бучакський.
  • Сеноманский.
  • Юрський.

Четвертинний - перший водоносний горизонт, що залягає на малій глибині, що збільшує нестабільність і вірогідність забруднення підземних вод. Домінуючі гідрокарбонатно- кальцієві або магнієві хімічні складові відрізняються загальною:

  • жорсткістю 4-7 мг-екв / дм 3;
  • мінералізацією 0,4-0,6 г / дм 3;
  • рН рівнем 6,8-7,5.

Відсутність захисту від забруднень поверхні водоносного горизонту робить четвертинні води непридатними для пиття і обмежує використання промислово-побутовим призначенням.

Бучакський підземний водоносний горизонт займає в межах району велику площу і залягає на глибині до 130 м. Потужність водоносного горизонту досягає 30 м. Гідрокарбонатно- кальцієві або магнієві за хімічним складом підземні води перевищують нормативні показники жорсткості і мають однакову:

  • жорсткості 5,2-7,3мг-екв / дм 3;
  • мінералізацією 0,5-0,9 г / дм 3;
  • рН рівнем 7,1-7,6.

Бучакського води придатні для пиття, але надмірна насиченість залізом вимагає додаткової підготовки і додаткової очистки.

Глибина водоносного горизонту сеномана коливається від 60 м до 150 м. Потужність відкладень, що складаються з кварц-глауконітових зеленувато-сірих пісковиків, варіюється від 2 м до 12 м. Підземним водам з гідрокарбонатно кальцієвими або магнієвими хімічними складовими властиві показники загальної:

  • жорсткості 5,2-7,3мг-екв / дм 3;
  • мінералізації 0,5-0,9 г / дм 3;
  • рН рівня 7,0-7,5.

Прозорі і смачні артезіанські води сеномана відрізняються стабільним хімічним складом, використовуються для пиття і в харчовій галузі.

Мал.3. Четвертинний водоносний комплекс

Глибина залягання водоносного горизонту в відкладеннях юри може досягати 350 м. Це ізольований ярус, захищений від забруднень багатометровою товщею порід і не пов'язаний з встановленими вище шарами. Гідрокарбонатно-кальцієві або гідрокарбонатно-натрієво-кальцієві мінеральні води характеризуються загальною:

  • жорсткістю 4,5-7,0мг-екв / дм 3;
  • мінералізацією 0,30-0,9 г / дм 3;
  • рН рівнем 7,0-7,3.

Відкладення вапняку, глини або супіски захищають підземні води юрського ярусу від забруднень. Питні якості відповідають санітарним нормам, що робить воду придатною для подачі і харчової промисловості.

Водоносный комплекс Деснянского района
Мал.4 Водоносний комплекс Деснянського району

Буріння та облаштування свердловин на чисту воду проводимо також і в Лісовому масиві, на Троєщині. Щоб дізнатися подробиці дивіться відео і читайте корисні статті нашого блогу: Водоносні горизонти Києва: Дніпровський район, де компанія «Акваторія» бурить і облаштовує свердловини «під ключ». З нами професійно і надійно!

Отримати консультацію з питань інженерно-геологічних, гідрогеологічних, геодезичних та інших супутніх послуг ви можете у нас:

Запитай фахівців

У цьому блозі ми ділимося знаннями, але якщо ти маєш серйозні завдання, які вимагають допомоги фахівців, повідоми. Ми спробуємо розібратися та допомогти вам.

Натискаючи кнопку, ти дозволяєш обробку персональних даних і погоджуєшся з політикою конфіденційності.

Поставити запитання
Отримати консультацію з послуг Заповніть форму і ми
направимо Вам відповідь
протягом години

Або

Зворотний дзвінок

Де ми працюємо
×
Функціонал знаходиться в розробці.
Приносимо свої вибачення за часові незручності.